REPORT

 

Sonne Mond Sterne

Nedaleko za Krušnými horami a za jednou státní hranicí se v nádherném prostředí u jezera rozkládá možná vůbec nejlepší festival v Evropě.

 
08. - 10. srpna 2003
Bleilochtalsperre, Saalburg, Německo



Nedaleko za Krušnými horami a za jednou státní hranicí se v nádherném prostředí u jezera rozkládá možná vůbec nejlepší festival v Evropě. Jeho celková rozloha je přes 60 hektarů, přičemž samotné festivalové městečko zabírá zhruba 10 hektarů, zbytek je vyhrazen pro parkoviště a kemp. I přes pořádné vedro se cesta do Německa dala v pohodě přežít a odměnou za prožité "utrpení" pro nás byly tři skvělé dny maximální zábavy a nerušené pohody.

Zázemí

Podobný fesťák určitě ještě několik let v Čechách nezažijete, tedy alespoň ne do té doby, dokud se naši promotéři nevyléčí z vypínání open airů v 7 hodin ráno. Tady běží hudba tři dny nepřetržitě, přičemž přes den se část festivalového městečka uzavírá. Letos tu byly k dispozici celkem 4 stany (největší se rozkládal na ploše 3000 m2), 2 otevřená pódia a samozřejmě nechybělo populární pódium na výletní lodi, která v pravidelných intervalech vyplouvala na okružní jízdy po jezeře. Právě jezero se přes den stalo centrem pozornosti většiny lidí a to hlavně kvůli koupání. Majetnější Germáni si přivezli i vlastní motorové čluny nebo jachty.

Samotná organizace festivalu byla naprosto bezchybná. Všechno skvěle zajištěné. Světly ani zvukem se nešetřilo, jídla, pití a zábavy dostatek a k tomu spousta vychytávek. Výborné byly třeba velké blikací červené krychle, které vás i z dálky několika set metrů bez problémů navedly k hlavnímu vchodu. Nebo velká LED stěna vedle hlavního pódia, na které se objevovaly fotografie a vzkazy návštěvníků.


Hudba

Přestože line-up nenabízel tolik megastars jako loni, dobré a nové hudby byl dostatek i bez drahých a mnohdy zbytečných hvězd.

Hlavní pódium SMS Main Stage první den nabídlo mimo jiné překvapivě skvěle zahraný koncert Kosheen, dále hodně nakopávající živé vystoupení Junkie XL. Sven Väth si udržel svůj standart a Timo Maas dost lidí vyhnal pryč. Druhý den zaperlili International Pony, za velkého aplausu odehráli spičkový koncert Gus Gus a příjemně překvapili Moloko, kteří byli úplně jiní než na Planet Roxy. Jejich zpěvačka byla tak rozjetá, že jsme čekali, kdy skočí mezi lidi! Propadákem byl divný set Richie Hawtina. Zpět na parket lidi dostal Westbam, což se dalo čekat.

Stejné návštěvnosti jako hlavní pódim se těšil největší stan SMS Main Circus pro cca 5000 lidí. První den odvedl skvělou práci Johannes Heil v živém koncertu, průměrné výkony předvedly Gayle San a Monika Kruse a to nejlepší začalo až ve tři ráno. Nejdříve to skvěle rozjel Chris Liebing na tři gramofony, Final Scratch a spoustu mašinek. V pět přišel DJ Rush a dvě hodiny uváděl lidi do nekonečné taneční euforie. Druhý den byl tento stan v režii electra. Výborné koncerty odehráli Autotune a duo s velkou budoucností Martini Brös. Vrcholem všeho pak byla živá vystoupení francouzsko-čínských Technasia a především německých 2raumwohnung.

Za zmínku stojí ještě stan Clubtent, který byl v pátek v režii časopisu Groove a v sobotu zaštiťoval label Ladomat. V pátek bylo ve stanu více lidí, snad kvůli lepší hudbě. Nádherně taneční house a elektro hrál Ricardo Villalobos, který se o několik hodin později znovu objevil na hlavním pódiu. Vrcholem večera byl úžasný set anděla s ďáblem v těle Miss Kittin, která si do svých desek i zpívala. Ráno pak všechny správné anarchisty dostal týpek s vizáží bezdomovce T. Raumschmiere.

Dalo by se jmenovat spousta dalších, kteří se líbili. Jednalo se především o "neznámé" německé DJe nebo projekty. Několik interpretů jsme ani nestihli slyšet, jako třeba LTJ Bukema s MC Conradem a tak dále.


Alles Gute

Tři dny muziky, tři dny zábavy, tři dny pohody. Tak takhle vypadá festival, o kterém v klidu řeknete, že to byla nejlepší akce roku. Dveře do Evropy jsou už dnes otevřené, takže se občas vyplatí přeprat lenost a vyjet ze zaprděného Česka někam ven, zvlášť když se podobná akce nachází jen 70 km za našimi hranicemi. Doporučujeme však vzít si s sebou dostatek jídla a piti, jelikož kurs české koruny vůči Euru je opravdu nevýhodný, pokud byste si chtěli něco kupovat tam. Také byste s sebou neměli vozit moc velké množství drog, jelikož německá policie je mnohem ostřejší, co se týče prohlídek aut a osob. To jsme se přesvědčili na vlastní kůži.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016